Lord Giddens’ist ja “multikulturalismi” võimalikkusest Eestis

Pronksöö sündmusi on  ära kasutatud ka selleks, et parastada, näete nüüd, mida te saite oma “multikulturalismiga”. Isegi sedavõrd, et terminit hakati vältima meie uues integratsiooniprogrammis. Enamus neist, kes sel teemal sõna võtsid, et tea asjast suurt midagi.  Tuuakse vaid näiteks, et Inglismaal on see läbi kukkunud.  Kuigi samavõrra võiks ju  õelad, et Prantsusmaa assimileeriv poliitika on samavõrra läbi kukkunud – mõlemad riigid on hädas olnud noorsoorahutustega.

Multikultuursuse teooria pärineb aga hoopis Kanadast ja selle autor Will Kymlicka, osales 7 aastat tagasi ka ühel integratsioonikonverentsil Eestis. Mis seal salata, eks ta mõjutas ka meie eelmist integratsiooniprogrammi.

 Kymlica järgi on oluline see,  et avalikku raha kasutatakse immigrantide kaasamiseks.

Nende integreeritus pole ainult nende endi asi. Samal ajal, kui Kanadas rõhutatakse  tugevat riigi identiteeti ja kaasamist, mille hulka käib ka kodakondsus, aktsepteeritakse kultuurilist mitmekesisust. Aga mitte seda, et erinevatesse  kultuurilistesse gruppidesse kuuluvaid inimesi hoitakse eraldatuses.

Kymlica teooria üks propageerijaid Euroopas on olnud  Briti sotsioloog Anthony Giddens, kes on kuulsaks saanud eelkõige raamatuga uuest  sotsiaaldemokraatiast ehk “kolmandast teest”.

Oma raamatutes käsitleb ta sageli ka migratsiooni ja integratsiooniga seotud probleeme. 

29.märtis osaleb Lord Giddens Tallinnas Euroopa Parlamendi Eestist pärit sotsiaaldemokraatide korraldatud konverentsil.

Tema artiklit saab lugeda reedesest EPL-ist siin.

2 kommentaari

  1. Kolmas tee viib kolmandasse maailma! Tsitaat Vaclav Havelilt ; )

  2. Huvilised võivad näha ja kuulda Giddensi loengut Tallinna Ülikoolis siit:
    http://www.tlu.ee/?LangID=1&CatID=2746

Lisa kommentaar